Farsangi menű

Aperitif: Kóser szilvapálinka
Előétel
Irsai Olivér-Hilltop Rt.-2008 évjárat
 Előétel
Pármai sonkafodrok sárgadinnye-gyöngyökkel és magvas cipóval 
   Leves

Dupla erőleves Royal módra
Főétel
Villányi Cabernet Sauvignon -Bock József pince-2007 évjárat
     
 
Főétel

Bélszínjava illatos gombaraguval, sonkás rizzsel, fokhagymás karotta-batonnal, burgonyapürével, Oportó mártással
Desszert  
Tokaji fordítás Oremus pincészet 2002 évjárat
Desszert
Farsangi fánk sárgabarackízzel
Natur Aqua Fekete kávé
 
Digestive  
 
Grappa
Sherry Marnier
 

Elkészítés:

 



Pármai sonkafodrok sárgadinnye-gyöngyökkel és magvas cipóval 

Hozzávalók 24 nyárshoz:
1 közepes érett, de kemény sárgadinnye (1,3-1,5 kg)
3-4 fodros salátalevél (pl. lollo, frizé)
1 piros húsú paprika
24 hajszálvékony, hosszú szelet parmai sonka (kb. 300 g)
szemes feketebors
1.  A sárgadinnyéket megmossuk, szárazra töröljük, gondosan nejlonzacskóba csomagoljuk, és 6-8 órára behűtjük. Ezután derékban félbevágjuk őket, magjaikat kivájjuk. 2 fél dinnye aljáról levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon, a másik 2 fél dinnyét (a dinnyék felső részét) meghámozzuk, gerezdekre szeljük, és kb. 3x3 cm-es darabokra-kockákra vágjuk.

2. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, és 2x2 cm-es darabokra-kockákra aprózzuk.A sonkaszeleteket kettévágjuk, és lazán feltekerjük.3

3 dinnyekockát és 2 sonkatekercset felválta bambuszpálcikára fűzünk, végükre 1-1 paprikadarabot tűzünk, és beleszúrjuk őket félbevágott, alapként szolgáló dinnyék húsába-szegélyébe. A nyársak közé dugdossuk a salátaleveleket, megszórhatjuk 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal, és tányérra ültetve kínáljuk. Az esetleg kimaradt dinnyekockákat kisebb tálkába tesszük, és fogvájókat készítünk a közelükbe.

 
Erőleves royal

Hozzávalók:
20 dkg marhacsont
20 dkg marhahús
10 dkg szárnyas aprólék
2 tojás fehérje
2 evőkanál paradicsompüré
1 csomag vegyes zöldség
negyed zeller
negyed kelkáposzta
3 gerezd fokhagyma
2 gomba
1 vöröshagyma

szemes bors
2 tojás
1 dl tej

bors
reszelt szerecsendió


1. Hasonlóképpen készítjük, mint a húslevest általában, de ebbe a levesbe a húst nem egészben főzzük bele, hanem darálva.
2. A megdarált marhahúst összekeverjük a tojás fehérjével és a paradicsompürével, majd a hideg leveshez adjuk, és folyamatosan kevergetjük, amíg a leves fel nem forr. Azért keverjük, hogy a fehérje le ne égjen. Ha felforrt, már egyáltalán nem keverjük. 3-4 órán át gyöngyöztetve főzzük, majd 20 perces pihentetés után szűrőruhán átszűrjük.
3. A tojásokat hideg tejjel, sóval, borssal és őrölt szerecsendióval kikeverjük, és egy kivajazott tűzálló tálba öntjük.
4.  A tálat gyöngyözően forró vízbe állítjuk, a tojást 8-10 perc alatt kigőzöljük, és ha kissé lehűlt, apró kockára vágva adjuk a leveshez.

Bélszínjava illatos gombaraguval, sonkás rizzsel, fokhagymás karotta-batonnal, burgonyapürével, Oportó mártással
 

Vágjunk le a húsról minden zsírt, inat és hártyát, majd egy forró serpenyőben 1ek olivaolajon pirítsuk meg minden oldaláról. Sütés közben alaposan fűszerezzük sóval és frissen őrölt feketeborssal. Ezután kb. 2-2,5 órára tegyük a kb. 80°C-ra előmelegített sütőbe.

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk apróra, majd 2 gerezd fokhagymával együtt sós vízben főzzük puhára. Miután megfőtt, öntsük le róla a vizet, majd törjük össze krumplinyomóval. Ízesítsük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval és olivaolajjal.

Tisztítsuk meg a gombát, majd vágjuk darabokra. Vágjuk apróra a salottát és lengessük meg egy forró serpenyőben 2-3ek olivaolajon. Dobjuk hozzá a gombát, a fokhagymát és fűszerezzük sóval, borssal. 3-4 perc sülés után öntsük hozzá a fehérbort. Ha elfőtt a bor, adjuk hozzá a felaprított zöldfűszert, öntsük hozzá a tejszínt, s hagyjuk kicsit rotyogni, míg magától be nem sűrűsödik.

Helyezzük el a krumplipürét a tányéron, s locsoljuk köré az erdei gombamártást. Vágjuk kb. 1,5cm-es vastagságú szeletekre a húst, s helyezzük el a krumplipürén.

Farsangi fánk sárgabarackizzel

50 dkg liszt

10 dkg margarin
10 dkg cukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
ELKÉSZÍTÉS:


Kevés cukorral és kb. fél dl tejjel futtassuk fel az élesztőt. A maradék cukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a lisztet keverjük össze és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.

Dagasszuk össze a tésztát annyi lanytgos tejjel, amennyit felvesz. Amikor már szép hólyagos, adjuk hozzá a megolvasztott margarint. Ezután kevés liszttel hintsük meg és tegyük meleg helyre duplájára keleszteni.

Miután megkelt, a deszkán sodrófával hüvelykujnyi vastagságúra nyújtsuk és fánkszaggatóval szaggassuk ki. A maradékkal is tegyünk így, amíg el nem fogy a tészta. Ezután kelesszük még negyed órát!

Közben melegítsünk olajat és tegyük bele a fánkokat. Először fedő alatt, kis lángon süssük, majd fordítsuk meg és ekkor már nagy lánon, fedő nélkül süssük.

Porcukorral és lekvárral tálaljuk.